BIBLIOTEKA ŚWIECIE

BIBLIOTEKA ŚWIECIE

Opis Projektu

Bryła czysta, minimalistyczna w formie z ciekawym motywem formowania szprosów ze szkła mlecznego. Stworzony, poprzez cofnięcie w elewacji, podcień został w całości przeszklony, co spowodowało optycznie połączenie zewnętrza z wnętrzem budynku. W podcieniu zlokalizowane zostało wejście główne do biblioteki.
Wnętrze budynku jest przyjazne dla czytelnika. Strefa komunikacji znajduję się w centralnej części budynku, natomiast wszystkie magazyny, zaplecza oraz części biurowe zostały zlokalizowane we wschodniej strony działki. Części ogólnodostępne np. czytelnie, znajdować się będą od strony zachodniej, południowej i północnej ( od strony drogi głównej). Obudowa schodów głównych i ciągów windowych zaprojektowane zostały z kamienia i betonu, stworzona w ten sposób ściana akumulacyjna, będzie za dnia gromadzić energie ciepną a nocą zacznie ją oddawać Obniży to znacznie koszty nocnego ogrzewania, gdy budynek jest nieczynny.
Dach budynku pełni również znaczącą rolę. Nad strefą komunikacji zastosowano świetlik, przez który wpadać będą promienie słońca do stref zlokalizowanych w północnej części budynku.

Powierzchnia: 1000 m2 | Zakres opracowania: PROJEKT KONKURSOWY | Data opracowania: 2013 | Klient: GMINA ŚWIECIE